Γιατί ελαιόλαδο

Προσωπικά είμαι λάτρης του ελαιόλαδου και για συναισθηματικούς λόγους. (Παράγω βιολογικό ελαιόλαδο από άνυδρες ελιές). Αλλά όταν έχουν το λόγο τα επιστημονικά στοιχεία, το συναίσθημα καταλαβαίνετε ότι δεν μετράει και πολύ. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σύμφωνα με έρευνες της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της σχολής δημόσιας υγείας του Χάρβαντ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό New England journal of Medicine, η μεσογειακή διατροφή, της οποίας βάση αποτελεί το ελαιόλαδο, παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από καρδιοπάθειες και καρκίνο. Ο διάσημος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ, στο βιβλίο του «50 τρόποι για υγιή καρδιά» αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον ελληνικό τρόπο διατροφής, που στηρίζεται στο λάδι , τα όσπρια, το κρασί και τα λαχανικά. (Αν και τα τελευταία χρόνια η «γρήγορη τροφή» και τα έτοιμα διατροφικά προϊόντα τον έχουν αλλάξει δραματικά)

Το ελαιόλαδο  διαθέτει μια ισορροπημένη περιεκτικότητα στα ουσιώδη πολυακόρεστα οξέα λινελαϊκό (3,5 – 21%) και α-λινολενικό ( έως 1,5%). Τα οξέα αυτά ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και επομένως είναι αναγκαίο να τα πάρει έτοιμα από την τροφική αλυσίδα. Τα οξέα αυτά δημιουργούν τις πρόδρομες ενώσεις των προσταγλανδινών οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχουν μεγάλο αριθμό μεταβολικών και ορμονικών δραστηριοτήτων. Επίσης περιορίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και επηρεάζουν την δομή των βιομεμβρανών.

Στο ελαιόλαδο έχουμε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα στο ακόρεστο ελαϊκό οξύ (55-83%) που βοηθά την ανάπτυξη των οστών και δεν ευνοεί την ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό.

Το ελαιόλαδο περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες Ε και C, και ένζυμα) και πολύτιμες πολυφαινόλες, με συνέπεια να παραμένει σταθερό για μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα. Θεωρείται ότι το ελαιόλαδο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό ακόμη και μετά από πολλά τηγανίσματα, αν και καλό θα είναι μετά από 2-3 τηγανίσματα  να ανακυκλώνεται.

Επιπλέον, περιέχει χλωροφύλλη και άλλα σημαντικά δραστικά συστατικά, όπως υψηλά ποσοστά βιταμίνης K, αλλά και ιχνοστοιχεία, όπως νάτριο και κάλιο, που είναι ευεργετικά για το δέρμα, και σίδηρο, που κάνει πολύ καλό στα μαλλιά.

Το ελαιόλαδο επίσης, με τα λιπίδια που περιέχει βοηθά στην απορρόφηση από τον οργανισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E,K και καλό θα είναι μια φυσιολογική δίαιτα να περιέχει 30-35% λιπαρά.

Ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών … Προϊόντων στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, Προκόπης Μαγιάτης, μαζί με τη συνεργάτιδά του, Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησαν έρευνα σε 150 δείγματα ελαιόλαδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α.

Βασιζόμενοι στις αναφορές για τις φαρμακευτικές δράσεις του λαδιού (αγουρέλαιο) στην αρχαία Ελλάδα από τον Διοσκουρίδη, απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο διαθέτει και αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Αυτό οφείλεται στην ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αρκετά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και τα φάρμακα και στην ουσία ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου.

Όσον αφορά τις ποιοτικές διαβαθμίσεις του ελαιόλαδου έχουμε τις εξής κατηγορίες:

1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο : είναι παρθένο ελαιόλαδο, δηλ. ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με τέλειο άρωμα και γεύση, με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8% και με άλλα χαρακτηριστικά σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται στον Κανονισμό 2568/91 της Κοινότητας.

2. Παρθένο ελαιόλαδο : είναι παρθένο ελαιόλαδο, δηλ. ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές διαδικασίες, με καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 2,0% και με άλλα χαρακτηριστικά σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται στον Κανονισμό 2568/91 της Κοινότητας.

3. Ελαιόλαδο : είναι μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου (το εξευγενισμένο ελαιόλαδο παραλαμβάνεται με εξευγενισμό (εξουδετέρωση, απόσμηση, αποχρωματισμό) του μειονεκτικού παρθένου ελαιολάδου) και βρώσιμου παρθένου ελαιολάδου, με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1,5%.

4. Πυρηνέλαιο : είναι   μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και βρώσιμου παρθένου ελαιολάδου με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1,5%. Το εξευγενισμένο πυρηνέλαιο παραλαμβάνεται με εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνελαίου.


files/cretanthos/DSC_0674new.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υγρό χρυσάφι της ελιάς ανοίξτε αυτή την εφαρμογή.  


CRETANTHOS CRETAN PREMIUM PRODUCTS - ΚΡΗΤΑΝΘΟΣ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  

Περί χοληστερίνης και λιπαρών

application/msword Peri koresmenon liparon kai cholisterolis.doc (45.1 kB)