TO ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ  ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΌΛΑΔΟΥ

Αρκετές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα στην Κρήτη, έχουν παράλληλο σκοπό να προβάλλουν εκτός από τα προϊόντα τους και τον πολιτισμό που τα περιβάλλει  ανά τους αιώνες. Μία από αυτές είναι και η Cretanthos, νέα επιχείρηση  με δραστηριότητα στο ποιοτικό κρητικό ελαιόλαδο.  Η cretanthos έχει δεχθεί  στο κτήμα της στα Αγγελιανά Μυλοποτάμου του ν. Ρεθύμνου, επισκέψεις μαθητών , εκπαιδευτικών και ομάδων ξένων που ενδιαφέρονται να μάθουν για τον πολιτισμό της Ελιάς και να μυηθούν στα μυστικά του ποιοτικού  ελαιόλαδου. Στο κτήμα   δεσπόζουν περήφανες, αγέρωχες  "Γριές- ελιές" πολλών αιώνων , αγαπημένα "θηλυκά"  ελαιόδενδρα  η "Βενετίτσα" η "Μαρίτσα" , η "Νίνα", η "Νικολέττα" , η "Φωτεινή", η "Χαρούλα" τιμητικές αναφορές σε γυναικείες υπάρξεις που σημάδεψαν την ζωή μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.  

Στις 22 Ιανουαρίου επισκέφθηκε το κτήμα η εκδρομική ομάδα του Στεκιού των καθηγητών της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου,   ομάδα καταξιωμένη με πολυετή  δραστηριότητα στον τομέα της.

Οι καθηγητές   χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες  λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Η μία ομάδα   έκανε ελαιογευσιγνωσία με τον Γιώργο Τζιανουδάκη ιδιοκτήτη της Cretanthos και έμαθε για το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο , αλλά και για τα ελαττώματα του ελαιόλαδου. Δοκίμασε φετινό βιολογικό αγουρέλαιο, και εξ. παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και ένα "ελαττωματικό" και προσπάθησε να διακρίνει τις μικρές αλλά και τις μεγαλύτερες διαφορές, αυτές που κάνουν ένα ελαιόλαδο να ξεχωρίζει.

Η δεύτερη ομάδα αφού ενημερώθηκε προηγουμένως από τον χημικό Λεωνίδα Τζιανουδάκη για το ποιοτικό  ελαιόλαδο και τις προϋποθέσεις παραγωγής του, παρακολούθησε προβολή με θέμα τον πολιτισμό της Ελιάς. Μέσα από μαρτυρίες , έθιμα, αρχαιολογικά συμπεράσματα, αλλά και παροιμίες , εικόνες και στίχους , αναδείχθηκαν  η σημασία και η ιερότητα του δένδρου και του ελαιόλαδου, του"χρυσού υγρού" κατά τον Όμηρο.

Η εκδήλωση έκλεισε δίπλα  σε μια  "Ελιά με τις ρυτίδες των γονιών μας"  κατά τον Σεφέρη, με πατάτες "οφτές" περιχυμένες με αγουρέλαιο, ελιές,  και φυσικά άφθονες ρακές λόγω του ψύχους της Ημέρας.